Ontwerp zonder titel-4.png

WORKSHOPS EN LEZINGEN 

Tijdens de Pharma Career Day organiseren we zes parallelle sessies. Tijdens deze sessies komen tal van vervolgopleidingen en toekomstmogelijkheden aan bod. Daarnaast Weet jij al wat je wilt doen na je studie farmacie? Wil je je meer focussen op het verbeteren van je (soft)skills? 

 

Benieuwd naar de inhoud van de workshops en trainingen? Lees dan snel de korte abstract door en maak je keuze. LET OP! Per sessieronde kan je je maar inschrijven voor één workshop. Indien je meer dan één workshop per tijdsblok kiest, is je inschrijving voor de Pharma Career Day ongeldig.

Het is mogelijk dat er nog kleine wijzigingen doorgevoerd worden in het programma, dus kijk de workshops die je wilt volgen zeker nog eens na wanneer je je inschrijft.

SESSIE 1: 10u30 - 11u15
SESSIE 2: 11u30 - 12u15
 • Opleiding klinische biologie

Ooit al gehoord van de vervolgopleiding klinische biologie? Benieuwd naar wat de taken zijn van een klinisch bioloog? Kom tijdens deze sessie alles te weten over de opleiding en het beroep van klinisch bioloog.

Als sprekers verwelkomen we klinisch bioloog in opleiding, Anton Evenepoel, en Manou Martin, klinisch bioloog in het UZ Brussel.  

 • FAGG

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten klinkt bij de meesten wel bekend in de oren. Maar wat kan je als apotheker betekenen voor de overheid en voor de volksgezondheid? Ontdek het allemaal tijdens deze sessie!

 • Kwaliteitscontrole en kwaliteitsborging in de farmaceutische industrie: fabricatie, distributie en klinische studies

Meer interesse in geneesmiddelenontwikkeling en de industrie? Weet je nog niet goed welke functies je als apotheker kan uitoefenen in een farmaceutisch bedrijf? Deze sessie wordt verzorgd door de Belgian Professional Association of Pharmacists working in the Life Science Industry (UPIP-VAPI). Tijdens de sessie kom je te weten wat jij als apotheker (of als Qualified Person) kan betekenen in het kwaliteitsgedeelte van de industrie. 

 • Student exchanges and internships within Europe

Does the name EPSA ring a bell? EPSA stands for European Pharmaceutical Student's Association. It is the umbrella organisation representing pharmacy students from 37 countries in Europe. They encourage contact and collaboration between all pharmacy students by organising 3 major events each year. Participating in these events is highly recommended. During this session, we will also give the floor to Jan De Belie, who will specifically elaborate on internship programs within Europe. 

 • Opleiding ziekenhuisapotheker 

Wat is het verschil tussen een officina-apotheker en een ziekenhuisapotheker? Wat houdt de vervolgopleiding exact in? Wat zijn de taken van een ziekenhuisapotheker? 

Al deze vragen worden beantwoord door Koen Deryckere, hoofd van de ziekenhuisapotheek van het AZ Maria Middelares. 

 • Cosmetica

Wist je dat je als apotheker ook een expert kan worden in cosmetica? Benieuwd wat je als apotheker binnen de cosmetica kan betekenen? Prof. Vera Rogiers leidt aan de VUB de onderzoekgroep 'In Vitro Toxicologie en Dermato-cosmetologie'. Door haar jarenlange ervaring in de cosmetologie wordt ze over heel Europa frequent als spreker gevraagd. 

SESSIE 3: 13u00 - 13u45
 • Vaccinatie door apothekers

Dé hot topic van de afgelopen maanden, de apotheker mag in het kader van de Covid-19 pandemie, vaccins toedienen. Hoe gaat dit concreet in zijn werk gaan? Wat betekent dit voor de toekomst? Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) komt in detail uitleggen hoe dit akkoord bereikt werd en hoe de vaccinatie in de apotheek georganiseerd zal worden. 

 • Regulatory Affairs

Als apotheker in de industrie kan je tal van richtingen uit. Regulatory Affairs, ofwel alles wat met wetgeving, vergunningen, farmacovigilantie en publiciteit, is één van de domeinen waar apothekers vaak terecht komen. Deze sessie wordt verzorgd door UPIP-VAPI (Belgian Professional Association of Pharmacists working in the Life Science Industry). 

 • Doctoreren

Heb je je altijd al afgevraagd wat het betekent om te doctoreren? Hoe stel je je kandidaat? Wat zijn de vereisten? Wat wordt er van jou verwacht? 

Tijdens deze sessie organiseren we een panelgesprek waarbij we enkele doctoraatstudenten van de verschillende Vlaamse universiteiten aan het woord laten. 

SESSIE 4: 14u00 - 14u45
 • Clinical Research Associate

CRA of Clinical Research Associate, wat is dat? Als CRA monitor je klinische studies. Zowel de logistieke organisatie als de coördinatie van klinische studies staat in je takenpakket. Voor deze sessie geven we het woord aan Tine De Veylder, die al een paar ervaringen als CRA achter de rug heeft en ondertussen actief is als Project Lead bij Sanofi.

 • De apotheker in de officina, nu en in de toekomst. 

Tijdens deze sessie komt Michael Storme, vice-president van de Algemene Farmaceutische Bond (APB) hun Vision 2025. Wat betekent het om apotheker te zijn anno 2025? Daarnaast worden de verschillende taken van een apotheker in de officina uitgelicht. Ook de verschillende jobmogelijkheden binnen een beroepsvereniging worden tijdens deze sessie besproken.

 • Digital CV & selling yourself

Je CV opstellen, hoe begin je eraan? Wat moet er juist instaan? Het geeft een overzicht van je professionele carrière. Maar wat vermeldt je dan best als student? En wat laat je best achterwege. Tijdens deze sessie legt Fabienne Vanwynsberghe ons met veel passie uit hoe je van je CV een echte parel maakt. Daarbij geeft ze ons ook wat tips en tricks over hoe je gebruik kan maken van LinkedIn.

SESSIE 5: 15u00 - 15u45
 • Parcour binnen de industrie

Er kwamen al een paar functies binnen de industrie aan bod. Maar welk parcour kan je als apotheker afleggen binnen een farmabedrijf? In welke functies kan je starten en welke mogelijkheden zijn er om door te groeien binnen een groot bedrijf. Pfizer komt tijdens deze sessie toelichten hoe een typisch parcour binnen hun bedrijf eruit ziet.  

 • Solliciteren

Voor sommigen nog iets dat ver in de toekomst ligt, voor anderen komt het steeds dichterbij. Hoe bereidt je je voor op een sollicitatie? Welke vragen kan je verwachten? En welke vragen kan je zelf stellen? Fabienne Vanwynsberghe licht toe hoe je je toekomstige werkgever best overtuigt van je capaciteiten. 

 • Hoe je eigen apotheek opstarten? 

Heb je ambitie om na je studies een eigen apotheek op te starten? Kan dit zomaar? Wat als je een apotheek wilt overnemen? Dergelijke beslissingen worden niet van de ene dag op de andere genomen. Tijdens deze sessie overloopt KAVA (Koninklijke Apothekers Vereniging van Antwerpen) dit proces. 

SESSIE 6: 16u00 - 16u45
 • Opleiding Management en Beleid van de Gezondheidszorg 

Wat houdt de opleiding management en beleid van de gezondheidszorg in? Welke met welke vakken krijg je te maken en welke toekomstmogelijkheden zijn verbonden aan deze vervolgopleiding? Al deze aspecten komen ter sprake tijdens deze sessie.    

 • Defensie

Een optie die niet voor de hand liggend is. Wat kan je als apotheker betekenen binnen het leger? Wat is je rol binnen defensie en geraak je zomaar binnen? In hoeverre verschilt het takenpakket van een militair apotheker? Tijdens deze sessie laten we Serge Cazaerck, directeur van het informatiecentrum Defensie in Gent, aan het woord. 

 • Therapietrouw bij dementie 

Therapietrouw is één van de belangrijke taken van een officina-apotheker. Maar hoe wordt dit best aangepakt bij patiënten met dementie? Deze sessie vol praktische tips en tricks wordt gegeven door Goed. 

SESSIE 7: 17u00 - 17u45
 • Radiofarmacie

Wat zijn radiofarmaca? Hoe worden ze gebruikt? En wat moet je doen om je hierin te specialiseren? We verwelkomen Herlinde Dierick die eerst een extra opleiding industrie-apotheker heeft gevolgd, waarna ze de nodige vakken voor radiofarmacie ook nog volgde. Ondertussen doctoreert ze aan de VUB.    

 • Opleiding Industrie-apotheker

Wil je graag te weten komen wat de ManaMa industrie-apotheker exact inhoudt en wat de toekomstmogelijkheden zijn na deze extra opleiding? Joséphine Reynaert is afgestudeerd als industrie-apotheker en heeft ondertussen al wat ervaringen opgedaan bij MSD (ondertussen Organon geworden), zij zal ons meer uitleg komen geven over de toekomstmogelijkheden na deze ManaMa. Seppe Ghijs volgt momenteel de opleiding en zal ons daarover informeren. 

 • Preventie in de officina

Als apotheker in de officina sta je in de eerste lijn van de zorg tegenover patiënten. De ideale positie om mee te helpen aan preventie.  Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) komt hun huidige projecten voorstellen. Wat kan je verwachten? Er zijn lopende projecten over suïcidepreventie, preventie en sensibilisatie rond huidkanker, de betere begeleiding van COPD patiënten en sensibilisatie over beweging en voeding. In al deze domeinen kan de apotheker een belangrijke rol spelen voor zijn patiënten. 

Helemaal overtuigd nu je het programma gedetailleerd hebt kunnen bekijken? Schrijf je dan snel in voor de Pharma Career Day!